De kracht van pakkende titels bij toenemend communicatiegeweld
In deel 2 van onze blogreeks over bloggen zoomt René van Krugten, blogspecialist bij Bouwkennis, in op het belang van pakkende titels en intro’s. Naast aansprekende voorbeelden heeft hij ook enkele tips om blogtrajecten ook op langere termijn tot een succes te maken.
Als iemand vraagt wat ik voor werk doe, zeg ik wel eens met een knipoog dat ik actief ben in de wereld van knappe koppen, lekkere stukken en verleiden. Wanneer ik uitleg dat ik lezers ‘verleid’ met onder andere pakkende kopregels/titels (‘koppen’) en dito artikelen (‘stukken’) is het enthousiasme al een stuk minder. Ik ga echter al decennia met veel plezier de uitdaging aan om de boodschap van klanten te midden van steeds meer communicatiegeweld via steeds meer media en kanalen bij de doelgroep te krijgen. Om niet zoals bijna iedereen alleen nog maar ‘listicles’ (artikelen met ‘lijstjes’) te posten, laat ik bij voorkeur de koppen en intro’s het werk doen.
Tijdens een duik in mijn blogarchief kwam ik onder andere de volgende koppen/titels tegen:
- Explosieveiligheid: wacht niet tot de bom barst (over industriële veiligheid)
- Hoe maack je zoo wijnig moguluk vouten in softwhere? (over het voorkomen van fouten bij softwareontwikkeling)
- Met je personeel naar het theater. Of draai de ‘rollen’ eens om (over themafeesten met acteurs op bedrijfslocatie)
- Groei en duurzaamheid gaan vaak hand in hand. Dat is nog eens een ‘convenient truth’
- Op klantbezoek? Stop je collega’s in je tas (over realtime rapportages op je laptop)
- Heb je vrienden? Nee, ik heb een incassobureau (over het slechte imago van incassobureaus)
- Na 20 jaar een arbeidscontract tekenen: WABlief? (over de invoering van de Wet arbeidsmarkt in Balans)
Creatief vs SEO-schrijven
SEO-specialisten zijn overigens in de regel niet zo blij met dit soort koppen. Er staan immers geen metatags en metatitels in en dat is minder goed voor de vindbaarheid. Dat mag zo zijn, maar als je echt op die zo gewilde 1e pagina van zoekresultaten wilt komen, moet je heel diep in de buidel tasten. Tegelijkertijd doen die voorspelbare, saaie metatitels die je dan krijgt jouw doorklikratio bepaald geen goed. Met creatieve en cryptische koppen bereik je in dit opzicht veel meer. Mijn ervaring is dat dit bij consequent posten op social media met een bestand vanaf pak ‘m beet honderd relaties makkelijk oploopt tot duizenden views.
Gezamenlijke inspanning
Hoe prikkelend of pakkend een titel ook is, zonder een geschikt onderwerp bereik je ook niks. Het bepalen van goede thema’s om over te schrijven is, zeker op langere termijn, misschien nog wel de grootste uitdaging bij blogtrajecten. Die moeten immers vooral vanuit de klant komen en die heeft daar vaak de tijd en/of focus niet voor. Ik adviseer klanten daarom altijd om het belang van bloggen in de hele organisatie, of in elk geval op de meest relevante afdelingen, duidelijk te maken. En daarbij een oproep aan collega’s te doen om met algemene ideeën en interessante gebeurtenissen te komen. Om te voorkomen dat die voorraad aan onderwerpen voortijdig opdroogt, maak ik ook altijd vooraf een onderwerpenplanning, vaak per kwartaal.
Briefing en interviews
Om vervolgens tot een concrete blog te komen, is een goede briefing door de klant cruciaal. Naast het leren kennen van wat de klant zoal doet, vraagt dit vaak ook om een interview met een medewerker van de klant. Dit kan zeker in het begin tijdrovend zijn. Na enkele maanden heb je als tekstschrijver echter vaak al aan een paar steekwoorden genoeg om een mooi verhaal af te leveren. En als de bereikcijfers en doorklikratio’s dan ook nog eens oplopen, dan neemt het commitment en enthousiasme binnen de organisatie vanzelf toe. Vanaf dat moment gaat bloggen eigenlijk (bijna) vanzelf.