Hoe laat je als organisatie in de bouwketen op een krachtige én geloofwaardige manier zien waar je voor staat? In een sector waar duurzaamheid, innovatie en samenwerking steeds belangrijker worden, maar wel containerbegrippen zijn? In dit blog lees je waarom een relatiemagazine nog altijd een ijzersterk communicatiemiddel is. Ook sta ik stil bij hoe magazines bijdragen aan je themaclaim en hoe het de spil en katalysator wordt van je contentstrategie.
Duurzaamheid, innovatie, maatschappelijke impact. Het zijn allesbehalve modewoorden, maar de dagelijkse praktijk in de bouwketen. Of je nu toeleverancier, aannemer of installateur bent: de roep om transparantie, visie en samenwerking wordt nog altijd groter.
In onze sector zijn veranderingen niet alleen gewenst, ze zijn noodzakelijk. De druk op CO₂-reductie, circulariteit, gezonde leefomgevingen, slimmer bouwen en efficiënt ruimtegebruik groeit. Niet alleen vanuit regelgeving, maar ook vanuit opdrachtgevers, bewoners en ketenpartners. Het is belangrijk dat je als organisatie niet alleen doet, maar ook duidelijk maakt wat je doet. En waarom.
Door dit alles wordt momenteel in menig marketingoverleg de vraag gesteld: hoe laten we op een goede manier zien waar we voor staan?
Magazine: rots in de contentbranding
Dat merken we bij BouwKennis ContentCreatie. Steeds meer partijen bellen bij ons aan met dit vraagstuk: hoe brengen we wat we doen en willen op een juiste en beklijvende manier over de bühne?
Om een goed en gedegen antwoord op deze vraag te krijgen, organiseren we vaak een strategiesessie (de befaamde Powersessie Contentstrategie). Meer dan eens past een magazine perfect bij het beoogde doel en het claimen van een thema. Magazines zijn daarbij namelijk nog altijd een zeer krachtig middel. Het is een strategisch communicatie-instrument dat rust, diepgang en betrouwbaarheid uitstraalt. Juist in een wereld waarin alles snel en vluchtig lijkt te moeten.
Thema’s claimen met inhoud
Want hoe laat je nou op een eerlijke, maar ook onderscheidende manier zien waar je als organisatie voor staat? Niet door harder te roepen (dat werkt niet echt meer, hé?), maar door de thema’s die belangrijk zijn voor jou en je stakeholder consequent en overtuigend op te pakken. Wat is bijvoorbeeld jouw unieke visie op circulair bouwen? Hoe kijkt jouw organisatie naar de dagelijkse praktijk rondom dit thema, maar vooral ook verder? Hoe dragen jullie bij aan een groot vraagstuk als dit? Wat moet er volgens jullie echt gebeuren?
Een goed magazine helpt om je positionering op een geloofwaardige en gedegen manier vorm te geven. Het biedt ruimte voor verdieping, uitleg, context en reflectie. Voor verhalen die niet alleen informeren, maar ook inspireren. Daarmee bouw je aan herkenbaarheid en vertrouwen en creëer je inhoud die écht waarde toevoegt voor je doelgroep.
Lezersonderzoek: bewezen impact relatiemagazines
We doen regelmatig lezersonderzoeken voor de relatiemagazines die we maken voor klanten. Hieruit blijkt telkens weer wat de impact van een goed corporate magazine is. Het verstevigt de positie van kennisleider op gekozen thema’s, heeft positieve invloed op de TOMA, straalt op een positieve manier af op het bedrijf, etc. De voordelen van een magazine in je communicatiemix zijn mogelijk groot.
Content slim inzetten en hergebruiken
Waarom kiest dan niet elk bedrijf voor een eigen magazine? Altijd ten eerste: het moet bij je organisatie, doelgroep en doelen passen. Ten tweede: een goed magazine maken kost tijd. Het opzetten van een redactieformule, overleg, artikelen, beeld, productie, etc. het is geen kleine opgave.
Het is echter goed te beseffen dat het op de (digitale) mat vallen van je magazine niet het einde van het contenttraject is. Het is een investering in content die je op meerdere fronten kunt inzetten. Een goed magazine is namelijk geen eindpunt, maar de mogelijke spil in je contentstrategie.
Veel van de inhoud leent zich uitstekend voor hergebruik. Een interview voor het blad, kun je ook als online versie plaatsen of als video-quote op LinkedIn delen. Die how to of dat achtergrondartikel? Je kunt het doorplaatsen of slim ombouwen tot een mooi blog. Een projectomschrijving werkt ook online en is munitie voor bedrijfspresentaties of een nieuwsbrief. Met de artikelen uit je magazine werk je aan je vindbaarheid. Door slim te koppelen, ontstaat een krachtig geheel en versterkt de content op de verschillende kanalen elkaar.
Magazines en themacampagnes
Misschien heb je niet de intentie om jarenlang een magazine uit te brengen. Besef dan dat je de kracht van een magazine ook in kan zetten bij een thema-campagne. Een goed magazine waarin je jouw klanten meeneemt langs de achtergronden, bijzonderheden en jullie visie op dat voor jullie zo belangrijke thema. Ook hier geldt: het levert een enorme hoeveelheid content op die je gedurende je campagne op verschillende kanalen kunt inzitten. Wees hierbij ook slim. Dat interview met een van jullie specialisten? Van het transcript of ruwe materiaal zijn vast ook een aantal mooie blogs of columns voor de campagne te halen. Haal zoveel mogelijk uit de tijd en kennis van je mensen.
Nog even enkele voordelen van relatiemagazines op een rij
- Ideaal bij het claimen van een thema dat past bij jouw kennis en visie.
- Bouwt mee aan thought leadership: met consistente, inhoudelijke content laat je zien dat jij weet waar je het over hebt.
- Maakt de duurzaamheidsimpact van je organisatie duidelijk in woord én beeld.
- Je versterkt je merk met een kwaliteitsmedium dat betrouwbaarheid en kwaliteit uitstraalt.
- Het is een bron van content die ingezet kan worden op social media, op je website, in klantcommunicatie.
- Mogelijk groter bereik via schaduwlezers of digitale distributie.
- Je creëert een bewaarmiddel dat vaker wordt gelezen dan een losse post.
- Je positioneert je organisatie strategisch binnen een veranderende keten.
Aan de slag?
Een relatiemagazine is geen doel op zich, maar een strategisch middel om je verhaal krachtig en geloofwaardig te vertellen. Het helpt je thema’s te claimen, zichtbaarheid te vergroten en duurzame relaties op te bouwen. Mits goed ingezet, is het niet alleen een sterk visitekaartje, maar ook de spil in een slimme, consistente contentstrategie. Wil je meer weten hoe je dit aanpakt? Bij BouwKennis ContentCreatie helpen we je graag dus mail naar altijdopdehoogte@bouwkennis.nl