Iedereen kan een blog schrijven, maar is het ook effectief?

Sharing is caring!

Ben jij jonger dan 45 jaar, brildragend en heb je een golden retriever? Dan is deze blog jou op het lijf geschreven. Dat is ook het geval als je ouder dan 50 en langer dan 1,65 meter bent en blokfluit speelt. Eerlijk gezegd is deze blog gewoon een must-read voor iedereen, en vooral voor marketeers in de bouwsector. In deze blog legt René van Krugten, blogspecialist bij Bouwkennis, uit waarom zelf blogs willen schrijven begrijpelijk, maar bepaald niet verstandig is.

Ik hoef jou als marketeer het belang van bloggen natuurlijk niet uit te leggen. Het probleem is dat dit belang bij vrijwel iedereen wel is doorgedrongen. Dat er elke maand een slordige 70 miljoen nieuwe blogs worden gepost via WordPress spreekt in dat opzicht boekdelen. De kans dat jouw concurrenten daartussen zitten is natuurlijk levensgroot. Nou ben ik (en zijn wij bij BouwKennis) bepaald geen voorstander van blind achter de massa aanhollen. En al helemaal niet achter trends. Maar bloggen heeft het predicaat ‘trend’ al jaren geleden achter zich gelaten en is een blijvertje gebleken. Vreemd is dat zeker niet, aangezien talloze bedrijven hebben gemerkt dat je met een relatief beperkt budget mooie dingen kunt bereiken.

Schrijven is een vak. Echt.

Het grootste deel van dat budget gaat in veel gevallen zitten in het betalen van een externe copywriter annex ghostwriter. Natuurlijk kun je dat toch al beperkte budget verder minimaliseren door er als marketeer zelf op los te gaan bloggen. Als je daar überhaupt de tijd voor kunt vrijmaken. Verstandig is dat zeker niet. Omdat schrijven nou eenmaal niet jouw primaire taak is, zal het bloggen er sowieso door drukte al snel bij inschieten. Dat betekent een deuk in je blogfrequentie en daarmee ook in de effectiviteit van het hele blogtraject. Maar belangrijker nog: creatief schrijven is toch echt een vak. Dat erkennen ze zelfs openlijk bij OpenAI, dat de wereld een paar jaar geleden heeft verrijkt met hun ‘alleskunner’ ChatGPT.

Niet bang voor AI

Ik heb als voormalig freelance copywriter enkele duizenden blogs voor uiteenlopende bedrijven en branches achter mijn kiezen. De alom verwachte terugval in schrijfopdrachten als gevolg van de komst van GPT kwam er ook bij mij niet. Ik schat in dat de combinatie van vaste blogmailings en consequent doorposten op social media enerzijds en een bovengemiddelde doorklikratio op geposte blogs anderzijds daar ook debet aan is. Grappig genoeg heb ik een paar keer de degens gekruist met schrijvende marketeers die een weddenschap wel aandurfden. Dat heeft mij een krat bier en enkele flessen wijn, en de marketeers een verfrissend leermoment opgeleverd.

Drieluik

Zolang AI nog steeds geen echte bedreiging vormt voor mijn mooie vak, blijf ik lekker doen wat ik al jaren doe, namelijk: met enthousiasme, passie en creativiteit verhalen vertellen waar zowel opdrachtgevers als lezers, in elk geval heel even, blij van worden. Met datzelfde doel wil ik de komende weken in deel 2 en 3 van dit drieluik onder andere bijzondere anekdotes, eigen leermomenten en tips en adviezen met jullie te delen. Houd de website van BouwKennis dus in de gaten…

Sharing is caring!

Wekelijks updates ontvangen

BouwKennis maakt strategische
marketinginformatie voor de bouwsector eenvoudig.

Schrijf je nu in
Visual-Nieuws_Bouwkennis

© Bouwkennis B.V.   |   Alle rechten voorbehouden